Fufulu i augatupulaga

1

Afai e te manatu o le tauiviga a tama e aveese lauulu mata o se mea faʻaonaponei, matou te maua tala mo oe.O lo'o i ai fa'amaoniga fa'asolopito e fa'apea, i le Late Stone Age, na seleina e tamaloloa i ma'a ma'a, obsidian, po'o ni atigi si'osi'omaga, po'o le fa'aaogaina fo'i o figota e pei o ni tweezers.(Aue.)
Mulimuli ane, na fa'ata'ita'i e tamaloloa le sele apamemea, apamemea ma u'amea.Atonu o le au mauʻoa e iai sau tagata ulu ulu, a o isi o i matou e asiasi atu i le fale ʻoti ulu.Ma, amata mai i le Middle Ages, atonu na e asiasi foi i le oti ulu pe afai e te manaʻomia se taotoga, faʻatotototo, poʻo soʻo se nifo e aveese.(E lua manulele, tasi le maa.)

I taimi talu ai nei, na faʻaaogaina ai e tamaloloa le uʻamea saʻo saʻo, e taʻua foi o le "cut-throat" aua ... lelei, o le mea moni.O lona mamanu pei o le naifi o lona uiga e tatau ona faʻamaʻai i se maʻa faʻamaʻi poʻo se paʻu paʻu, ma manaʻomia se tomai tele (ae leʻo taʻua le laser-pei o le taulaiga) e faʻaoga.

AISEĀ NA AMATA AI TATOU SELISINA I LE MUAMUA?
Mo le tele o mafuaaga, e foliga mai.Na tafi e tagata Aikupito anamua o latou ʻava ma ulu, atonu ona o le vevela ma atonu o se auala e taofia ai utu.E ui lava sa manatu i ai o se mea valea le totōina o lauulu o foliga, o Farao (e oo lava i nisi o fafine) sa latou ofuina ni 'ava pepelo e faʻatusa i le atua o Osiris.

Na mulimuli ane talia e tagata Eleni le seleina i le nofoaiga a Alesana le Sili.O le faiga na faʻamalosia lautele e avea o se puipuiga mo fitafita, e puipuia ai le fili mai le puʻeina o latou 'ava i le taua o le lima i le lima.

FASHION STATEMENT PO FAUX PAS?
O alii na i ai se mafutaga alofa-inoino ma lauulu foliga talu mai le amataga o taimi.I le gasologa o tausaga, ua vaʻaia 'ava o ni 'ava, aulelei, o se mea faʻalelotu, o se faʻailoga o le malosi ma le malosi, matua palapala, poʻo se faʻamatalaga faʻapolokiki.

Se'ia o'o ia Alesana le Sili, na 'oti e tagata Eleni Anamua o latou 'ava i taimi o fa'anoanoaga.I le isi itu, o tama talavou Roma pe tusa o le 300 TLM sa faia se pati “sele muamua” e faamanatu ai lo latou matutua ua lata mai, ma na o le tutupu o latou ʻava a o faavauvau.

I le vaitaimi o Iulio Kaisara, na faataʻitaʻi ai tagata Roma iā te ia e ala i le seʻi ese o latou ʻava, ona toe aumaia lea e Hadrian, le Emeperoa Roma mai le 117 i le 138, le ʻava i le faiga.

O uluai peresitene o le US e 15 e leai ni 'ava (e ui o John Quincy Adams ma Matini Van Buren sa ta'alo i ni fasi manu'ai mata'ina.) Ona filifilia ai lea o Aperaamo Lincoln, e ona le 'ava sili ona lauiloa i taimi uma.Na ia amataina se faiga fou—o le tele o peresitene na mulimuli atu ia te ia na i ai lauulu o foliga, seia oo ia Woodrow Wilson i le 1913. Ma talu mai lena taimi, o o tatou peresitene uma ua sele mamā.Ae aiseā e leai ai?O le sele ua mamao lava.


Taimi meli: Nov-09-2020